Továbbjutottunk, folytatás a Szekszárd ellen!

Namur–CMB Cargo-UNI Győr 62–63 (11–17, 13–12, 19–15, 19–19)

Namur, női Európa-kupa-mérkőzés, J csoport, 6. forduló. V.: Yalman (török), Teixeira (török), Williams (brit).

Namur: ORTIZ 15/3, MESTDAGH 11/3, Hendrickx 4/3, Williams 14, Vesterberg 4. Cs.: DAY 13, Bestagno 1, Davreux, Saucin. Edző: Philip Mestdagh.

UNI Győr: Czank 3/3, FIELDS 18/6, Varga Zs. 4, KRIVACEVIC 11/6, GOREE 15. Cs.: Simon Zs. 5/3, Laklóth, Sztepanova 7/3. Edző: Völgyi Péter.

Nehezen lendültek bele a csapatok, két és fél perc kellett az első kosárhoz, azt Goree szerezte. A folytatásban is mi voltunk a jobbak, igaz, ez kosáresőt nem jelentett, de azért 5–6 ponttal mi vezettünk (8. p: 7–13). A negyed hajrájában Krivacevic engedett el egy triplát, tovább növelve az előnyt (9–17), amit a második szakasz elején még meg tudtunk toldani. Ismét Krivacevic volt eredményes a félkörön kívülről. A belgák első kosarukat ebben a negyedben több mint két perc után szerezték. A negyed közepén tíz pont fölé hízott a különbség (16–27). A belga edző időkérése után egy 8–0-val kapaszkodtak a hazaiak, nagyon jókor jött Goree kosara, mely egyben a félidő utolsó találata volt.

Érdekesség, hogy a szünetbeli statisztika azt mutatta, hogy nem dobtak túl jól a játékosok, mindkét gárda alig 30 százalék fölötti mutatóval bírt. Ami meglepő volt, egy kicsivel a hazaiak lettek jobbak – sokáig nem így volt, mert 20 százalékról „tornázták fel” magukat –, ám mégis nálunk volt az előny.

Szintén szemet szúró volt, hogy az a Williams, aki Győrben 22 pontig jutott, most két negyed után mindössze 2-nél járt. Az első két negyedben mindenesetre sikerült kikapcsolni a játékból az amerikait, ahogyan azt vezetőedzőnk, Völgyi Péter tervezte.

Ha létezik rossz kezdés, az olyan, amit mi mutattunk a második félidő elején, a hazaiak egy 12–2-es rohammal átvették a vezetést (36–31). Mestdagh triplája volt az a pont, ami után Völgyi Péter időt kért. Szerencsére sikerült rendezni a sorokat, s 38–37-nél már megint nálunk volt az előny, amit Fields toldott meg egy duplával. A zárószakaszra egy pont maradt meg a háromból (44–43). Az utolsó felvonást 6–1-gyel kezdtük, de hat és fél perccel a vége előtt egál volt az eredmény (50–50). Egy tripla nálunk Simon Zsófitól, egy tripla náluk Ortiztól, ekkor 55–53 volt oda. Három perc volt hátra, mikor gyakorlatilag új meccs kezdődött (55–55). Fields fontos hármast szerzett, de négy pontot dobott zsinórban a Namur. Közben Krivacevic kipontozódott, majd 61–60-as belga előnynél Czank emelt be egy triplát (61–63). Hét másodperccel a vége előtt Williams dobhatott két büntetőt, de csak az elsőt dobta be, a másodikból a lepattanó Simon Zsófié lett, ami azt jelentette, hogy győztünk, s ezzel továbbjutottunk a csoportból!

Völgyi Péter: – A fegyelmezett védekezés volt a siker kulcsa. A hetvenegy kosárra dobás pedig egy férficsapatnak is becsületére válna. Büszke vagyok a lányokra, bebizonyították, hogy fontos pillanatokban is helyén van a szívük. Azt azért nem hittem volna a sorozat kezdetén, hogy a végére két idegenbeli győzelem kell a továbbjutáshoz, de megcsináltuk, s ez a lényeg.

Közben hivatalossá vált, hogy a folytatásban a Szekszárddal találkozunk. Az első meccs játéknapja december 14., a másodiké december 21. Először mi a leszünk a pályaválasztók, a visszavágó lesz a magyar bajnoki éllovas otthonában.