SERCO UNI Győr–Villeneuve d’Ascq 61–89 (17–14, 19–22, 13–26, 12–27)

Győr, női Euroliga-mérkőzés, B csoport, 8. forduló, 300 néző. V.: Teixeira (portugál), Jurcevic (horvát), Tomasovic (szlovák).

SERCO UNI Győr: SLOCUM 13/9, Dombai 2, CARLETON 14/6, Török Á. 1, Goree 7/3. Cs.: Dubei 8, Bach 7/3, Hegedűs 3/3, Ruff-Nagy D. 6. Edző: Cziczás László.

Villeneuve d’Ascq: HERIAUD 14/6, BURKE 15/9, SALAUN 11/3, SMALLS 11/6, DIABY 15. Cs.: LISOWA MBAKA 13, Gueye 7, Hirsch, Abraham 3/3, Causeur. Edző: Rachid Meziane.

A statisztika ide kattintva érhető el.

Két vendégkosár után Slocum triplája jelentette az első kosarat, majd ugyanő remek labdával szolgálta ki Goree-t, máris vezettünk (3. perc: 5–4). Kevés kosár esett, a negyed közepéhez érve 7–6-ra vezettünk. Felváltva vezettek a csapatok, Carleton triplája után 12–10 volt ide, a játékrész hajrája pedig 14–14-ről kezdődött. Goree triplájának köszönhetően a szakasz hárompontos előnyünkkel zárult (17–14).

A második tíz percet Slocum triplája nyitotta, hamar jött a válasz egy dupla formájában. Hegedűs dudaszós hármasával már 23–16-ra vezettünk. Slocum újabb trojkájával tartottuk a különbséget (26–20). A negyed közepén 30–24-nél sajnos a vendégek is hármast dobtak, kellett Dubei közelije (32–27). Egy 4–0-val egy pontra felzárkóztak a vendégek, időt kért Cziczás László. A félidő hajrájában egyenlített a Villeneuve (34–34), Bach büntetőivel azonban maradt nálunk az előny. Nem sokáig, újra egalizált az ellenfél, és ez így is maradt, a nagyszünetben 36–36 volt az állás.

A második félidőt 8–3-as rohammal kezdtük, de aztán megint hamar egyenlő lett az állás (25. perc: 44–44). Egy triplával rövid időre átvette a vezetést a vendégcsapat (46–47), majd Carleton szerzett könnyű kosarat. A Villeneuve a negyed utolsó szakaszában ellépett 7 ponttal (48–55). Cziczás László kért időt. Fél perccel a negyed vége előtt sportszerűtlent fújtak Ruff-Nagy Dórára, ebből a Villeneuve két büntetőt, majd egy triplát dobott, az utolsó felvonás előtt 49–62 volt az állás.

A zárónegyedben Goree révén mi szereztük az első kosarat. Bach triplája még némi reménysugarat jelentett, de így is távol voltunk a riválistól (54–66), ráadásul tovább mélyült a szakadék egy vendégkosár után alapvonali bedobásnál eladott labdából kapott triplával (54–71). Ez megtörte a csapatot, nem sokkal később már 20 pont fölött volt a különbség (56–80). Innentől kezdve több nyitott kérdés már nem volt, a harmadik negyed hajrájáig nyílt meccset játszottunk a Villeneuve-vel, ám ezúttal nem sikerült megszorongatni őket annyira, mint az első fordulóban, Franciaországban.

Cziczás László: – A harmadik negyed végéig méltó ellenfele voltunk a fizikálisan nagyon erős Villeneuve-nek, utána egy rossz periódusunk volt, ami után összeomlottunk. Ezt nem szabad megengedni idegenben sem, főleg itthon. A jó szakaszra kell építenünk, és ezt kitolni lehetőleg negyven percre.

Bridget Carleton: – Jó huszonöt percünk volt, az első félidőben jól is teljesítettünk. Változtattunk a védekezésen, úgy tűnt, ez jól működik is. Utána elveszítettük a kontrollt, onnantól irányították a mérkőzést.

Rachid Meziane: – Fontos győzelem volt, mert célunk a playoffba kerülés, és ehhez kellett ez a két pont is. Anigwe nélkül tudtuk, hogy a győri csapat nem a palánk alatt fog dominálni. A második félidőben megtaláltuk az egyensúlyt a belső és külső posztok között, így sikerült ekkora különbséggel nyerni.

Caroline Heriaud: – Nagyon jó második félidőt produkáltunk, az első két negyedben viszont nem játszottunk jól. Büszke vagyok a csapatra, mert először nyertünk idegenben.

Fotó: fiba.basketball/Nagy Gábor