Rutinos edző az akadémiánknál

A felnőttcsapat építkezése és fejlesztése mellett az utánpótlásban is történtek, történnek lépések a holtidényben, a napokban új edzővel bővült a Széchenyi Kosárlabda Akadémia szakembergárdája. Salamon Endre rutinos tréner, hiszen 44 éve edzősködik, dolgozott fiú- és lányvonalon, felnőtteknél és az utánpótlásban is.

„Húszévesen kezdtem az edzősködést, édesapám is edző volt, a pálya mellett nőttem fel, így adta magát, hogy én is erre a pályára lépek, s kisebb-nagyobb megszakításokkal azóta dolgozom a kosárlabdában. A pici lányoktól egészen a nagyokig, a kisfiúktól szintén a legnagyobbakig gyakorlatilag minden korosztállyal dolgoztam. A válogatottaknál is kaptam feladatot, nem olyan régen a lányoknál a kiválasztóképző programban a 2005-ös korosztályt felügyeltem, korábban pedig a 2002-esekkel foglalkoztam” – kezdte Salamon Endre, aki hosszú pályafutása során megfordult többek között a KSI-nél, a BEAC-nál, a Fradinál, a fiúknál az OSC-nél, a Tungsramnál, legutóbb pedig az Alba Fehérvárnál.

„A győri lehetőséget nagy örömmel fogadtam, tavasszal került először szóba, hogy esetleg itt folytatom a munkát. A klubnál dolgozók közül többekkel nagyon jó a kapcsolatom, Fűzy-Antolovics Adéllal a 2002-es lányoknál dolgoztam együtt, Halm Rollandnak edzője voltam a KSI-ben, a válogatottban, s jó barátságot ápolok Gálos Lászlóval is. Szóval nem ismeretlen terepre érkezem” – folytatta a rutinos szakember, aki az U14 alatti korosztályokért felel, s segíti a fiatal, tehetséges edzőkollégákat, emellett pedig várhatóan csapat is lesz.

„Az Albánál szakmai vezető voltam, hasonló feladatot láttam el, de ott nem volt csapatom, ami miatt kis hiányérzet volt bennem. Részben ezért is hoztuk létre a Velencei-tó melletti településeken egy külső bázist a fehérvári klubnak. Itt száznyolcvan gyerek tartozott hozzánk” – fogalmazott Salamon Endre, aki tíz éve nem dolgozik felnőttcsapattal.

„Úgy gondoltam, szeretnék sokáig élni” – jegyezte meg viccesen.

Salamon Endrének egyébként van kötődése Győrhöz, hiszen a bencéseknél érettségizett 1973-ban, majd mivel hídépítőnek tanult, részt vett az Ipar utcai felüljáró építésében. Most az utánpótlásban kell „építkeznie”.

„Azt vallom, egy fecske nem tud nyarat csinálni, nem azért jövök, de ha jó szándékú emberek összeállnak, egy irányba húzzák a szekeret, abból mindig jó sül ki. Remélem és hiszem, hogy ennek megfelelően Győrben tovább tud fejlődni a kosárlabda” – mondta végezetül Salamon Endre.

Az akadémiánál a következő időszakban várható még újabb szakember érkezése, erről honlapunkon és Facebook-oldalunk számolunk majd be.