CMB CARGO

UNI Győr

2016/2017

 

Utánpótlásunk honlapja:

unigyor logo rgb-01

www.szechenyikosarakademia.hu

Nyomtatás E-mail

Három korosztály a döntőben

2017. június 25. vasárnap, 16:45
Írta: Kisalföld   

Ilyen jól még nem szerepelt a győri női kosárlabdázás hátországa, mint idén. Noha a Széchenyi Akadémiában nem az eredmény a legfontosabb, azért az mindenképpen elismerést érdemel, hogy három korcsoportban is az ország legjobb nyolc csapata közé jutott a győri. Közülük az U13-as a dobogóra is felállhatott.

„Nem bajnokcsapatot, későbbi bajnokokat szeretnénk nevelni” – nagyjából így foglalta össze Gálos László, a Széchenyi Akadémia szakmai igazgatója, aki elégedetten értékelte a korosztályos csapatok teljesítményét.

„Nagyjából kétszázötven-háromszáz gyerek kosárlabdázik az akadémiánkon, ami azt gondolom, nem rossz szám, de amellett, hogy egyrészt a létszámot alul növelni szeretnénk, az idősebb korosztályokban a lemorzsolódást is lassítani kell. Mindez nem egyszerű feladat, de mindent elkövetünk, hogy ezt elérjük” – mondta a szakmai vezető.

Ennek egyik legfontosabb lépése, hogy a jövőben több főállású edzőt tudnak foglalkoztatni, illetve Győrtől hatvan kilométer sugarú körben keresik a térségek tehetségeit. Így a jövőben lehet kosárlabdázni többek között Mosonmagyaróváron, Kapuváron, Téten vagy Péren is. Ezt a munkát Magyar András, a felnőttcsapat első edzője fogja össze.

„Ez azért is nagyon fontos, mert a megnövekedett edzői létszámnak köszönhetően még több lehetőség lesz az egyéni képzésekre, a tehetségekkel való külön foglalkozásokra. Lényeges eleme az előrelépésnek, hogy a szerb Crvena zvezdával már van szakmai együttműködési megállapodás, s ezt szlovák, valamint cseh klubokkal is tervezzük. Azt gondoljuk, egymás szakmai tudását megismerni, a más gondolatok, az új impulzusok segíthetik a gyerekeinket abban, hogy még komplexebb játékosokká váljanak” – folytatta a szakember, aki hozzátette: pozitív visszajelzéseket kapott attól a 12 iskolától és az egyetemtől, mellyel még a szezon elején írt alá az akadémia partneri megállapodást.

Gálos László ezt követően kitért az idei eredményekre: „Nincs okunk a szégyenkezésre, sőt, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az idei minden idők legjobb szereplése. Az U11-es és 12-es korosztályban összesen öt csapatunk szerepel a régiós versenyeken, itt a legfontosabb a játék megszerettetése, a versenyhelyzet megismerése. Az U13-asok érték el a legjobb eredményt, az országos döntőben egészen a harmadik helyig meneteltek. Az U15-ös és az U17-es is eljutott a végjátékig, azaz a legjobb nyolcig. Előbbi az ötödik, utóbbi a nyolcadik helyet szerezte meg. Kevésen múlt, hogy az U19-es korosztály is elmondhassa ezt a bravúrt, ők végül országosan a tizedik helyet szerezték meg. Ami a sikerek értékét növeli, hogy szinte alig van átmenet a korosztályok között, azaz harminc-negyven játékos érdeme ez. Bízunk benne, s azon dolgozunk, hogy újabb Horváth Krisztik vagy Török Ágik jöjjenek ki közülük. Hiszen éppen ennek a két játékosnak a példája lebeghet a gyerekek előtt, hogy eljuthatnak az első csapat keretéig, s ott fontos meccseken is sok lehetőséget tudnak kapni. Arról nem beszélve, hogy ők a korosztályos válogatottaknak is oszlopos tagjai” – fogalmazott Gálos László.

Ilyen játékos lehet Szirony Dorina, aki ott van a válogatottban, mely jövő hétfőn kezdi meg a felkészülését a július 23. és 29. közötti, győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, majd a nem sokkal azután, augusztus 4-én rajtoló U16-os Európa-bajnokságra. Az még nem dőlt, a győri tehetség melyik tornán lesz ott.

Szintén előremutató a jövő szempontjából, hogy a CMB Cargo-UNI Győr a Széchenyi Akadémiával közösen újra indít csapatot az NB I/B-ben. Az együttes Mosonmagyaróváron játssza majd a meccseit.