Vb-ezüstéremmel érkezik Győrbe

Papp Klaudia nyártól az UNI Győr játékosa, a múlt héten fantasztikus sikert ért el a 3×3-as világbajnokságon a magyar válogatott tagjaként: ezüstérmet szerzett. Mindössze Kínától szenvedett vereséget a magyar gárda, egyszer a csoportkörben, majd pedig a fináléban. Augusztusban a debreceni Európa-bajnokságon az aranyérmet célozzák meg a mieink.

Egyre népszerűbb a kosárlabda 3×3-as változata. Ez a játék gyakorlatilag a streetballra hasonlít, három-három játékos küzd egymással egy palákra. A kosár egy pontot ér, a félkörön kívül viszont kettőt. Egy meccs tíz percig vagy az egyik csapat huszonegy pontjáig tart. Legutóbb Manilában a magyar válogatott nyolcadik lett, most viszont minden képzeletet felülmúlva döntőbe jutott. A csoportban három győzelem mellett – Lettország, a házigazda Hollandia és Türkmenisztán ellen – egyszer kikaptak a mieink, Kína ellen 21-11 lett az ázsiaiaknak, majd következett a negyeddöntőben Spanyolország – a hosszabbításban Medgyessy Dóra duplájával -, a négy között pedig Franciaország két vállra fektetése. A fináléban Kínának vághattak volna vissza a magyarok, de nem bírtak a domináns, a magyar játékosoknál is egy fejjel magasabb játékost is felvonultató riválissal.

Az ezüst is szépen csillogott azonban Medgyessy Dóra, Theodoreán Alexandra, Papp Klaudia és Goree Cyesha nyakában. A sikerből egykori és jelenlegi győri játékosok és edző vették ki alaposan a részüket, hiszen Papp a következő szezonban Győrben kosárlabdázik, Goree három évet húzott le zöld-fehérben, míg a kapitány Károlyi Andrea, valamint segítője, Jakab Máté korábban másodedzőként dolgozott a győrieknél. Közülük Papp Klaudiát kértük meg, hogy értékelje a szereplést.

„Természetesen szerettük volna megnyerni a világbajnokságot, de sajnos a kínaiak ellen gyakorlatilag nem volt erre esélyünk. Főleg fizikálisan voltak erősebbek. Először azért szomorúak voltunk, de pár perc eltelte után mindegyikünk azt érezte, hogy ezegy gyönyörű eredmény, nincs okunk arra, hogy bánkódjunk” – kezdte Papp Klaudia.

A vb-ezüsttel egyébként kivívta az olimpiai selejtező jogát a csapat. A 3×3-as kosárlabda Tokióban szerepel először az ötkarikás játékok műsorán, s egy nagy lépést tett a kijutás felé a válogatott.

„Ez persze még odább van, meg azt a selejtezőt sikerrel kell megvívni, de azon leszünk, hogy kiharcoljuk a részvételt. Nagy álmunk válna valóra” – fogalmazott a játékos, akinek nyáron ez a szakág prioritást élvez.

„Nagyon fontos számomra ez a játék, ezt nem is titkoltam sosem, a győri klub vezetőinek is jeleztem, hogy vannak feladataim a nyár folyamán. Július elején például a World Tour jekatyerinburgi állomásán szerepelünk, majd Lignano következik. Kisebb pihenő után várhatóan Prágában folytatjuk, augusztus végén pedig Debrecenben lesz az Európa-bajnokság. A vb-ezüst után nem lenne rossz egy aranyat begyűjteni. Nyilván Kína távollétében a mostan második hely után az esélyesek közé léptünk elő, főleg hazai pályán, de nem hinném, hogy könnyen adnák magukat az ellenfelek. Izgalmas, nagy csaták várhatók, de kellő önbizalommal léphetünk pályára” – folytatta Papp Klaudia, aki nyolcéves korában Újfehértón kezdett kosárlabdázni, majd Nyíregyházán az amatőr NB I-ben szerepelt az egyetem befejezéséig.

„Bár több megkeresésem volt, Győrből is, de az iskola végéig nem akartam váltani. Utána jött a BEAC ajánlata, amit elfogadtam, most pedig egy még nagyobb ugrás következik, a nemzetközi porondon induló UNI Győr. Nagyon várom már a szezont, kíváncsi vagyok arra, mire leszek képes. Előrelépés ez számomra, biztosan sokat tanulok majd, de remélem, én is tudok segíteni a csapatnak, hogy elérje a célját” – mondta Papp Klaudia, aki a hagyományos kosárlabdában is kipróbálná magát a válogatottban.

„Ha úgy teljesítek, ennek az ideje is eljöhet, de azért azt tudni kell, ott sokkal nehezebb bekerülni a legjobbak közé, igaz, ott meg az olimpiai kvalifikáció eléréséhez vezető út a rögösebb. Én mindenesetre teszem a dolgomat, s ha azt elismerik, csak örülni tudok” – tette hozzá végezetül az 1995 októberében született, a világranglistán a nőnél jelenleg 7. helyen álló Papp Klaudia.

Ami a válogatottat illeti, a fenti négyes mellett a World Tourra még Szabó Petrát – ő is Győrben játszott az elmúlt években – és Böröndy Vivient nevezte be a kapitány, Jekatyerinburgban és Lignanóban a jelen állás szerint Theodoreán, a vb All Star-csapatába is bekerült Goree, Böröndy, valamint Papp lép majd pályára.

 

Fotók: fiba.basketball