Történelem

Történet

A kezdetek

Az élvonal egyik legfiatalabb klubja 2005-ben alakult meg Rába Quelle Veritas Foton néven. A folyók városába ezzel négy évtized szünet után tért vissza az élvonalbeli női kosárlabda, hiszen legutóbb a hatvanas években láthattak első osztályú női mérkőzéseket a győri szurkolók. A klub színe a hagyományoknak megfelelően zöld-fehér, otthona pedig az egyetemi csarnok lett.

A csapat edzőjének Magyar Andrást, az SVSE bajnokcsapatának mesterét nevezték ki. Az együttes gerincét magyar juniorválogatott játékosok adták. Első légiósként a litván Európa-bajnoki negyedik helyezett fiatal centere, Rima Margeviciute érkezett Győrbe.

Az együttes első hivatalos mérkőzését a Post Wien ellen játszotta a Soproni Kereskedelmi Szakközépiskola tornacsarnokában, ahol fölényes, 86-50-es győzelmet ért el. Az együttes története első bajnoki mérkőzésén 2005. október elsején a Szeviép-Szeged ellen, hazai környezetben lépett pályára. Magyar András alakulata 63-71-es vereséget szenvedett, de közönségsikert aratott egy remek hangulatú, teltházas meccsen.

A klubvezetés a bajnokság vége előtt három mérkőzéssel szerződést bontott Magyar Andrással, a hátralévő találkozókon Kulacs Zoltán, az utánpótlás csapat edzője ült le a kispadra. Az első szezont végül a kilencedik helyen zárta az együttes. Győr a szezon során olyan eseményeknek adott otthont, mint  az All Star-gála, illetve az amerikai válogatott vendégszereplése.

Az együttes kerete a 2005-2006-os szezonban: Antolovics Adél, Farkas Petra, Hadarics Kinga, Horváth Adrienn, István Linda, Koncz Judit, Rima Margeviciute, Orsó Viktória, Pénzes Kinga, Takács Diána, Tóth Zsuzsanna, Ürmös Edina.

Költözés a Magvassyba

A következő idénynek már Gálos László irányításával vágott neki a zöld-fehér csapat. Öt új játékos érkezett a Rába partjára: a szlovák válogatott Bronislava Borovicková, valamint Somogyi Nikolett, Szalay Virág, Tóth Zsuzsanna és Varga Rita. A csapat neve SEAT Foton Győrre változott, emellett újdonságot jelentett, hogy a hazai mérkőzéseknek már a Magvassy Mihály Sportcsarnok adott otthont. Varga Mátyás szakmai igazgató irányításával egyre szervezettebbé vált az utánpótlás-nevelés. A klub már mind a hat korosztályban indított csapatot a különböző bajnokságokban, a partneriskolákban pedig szponzor segítségével sikerült javítani a felszereléseken. Télen újabb játékossal bővült a keret: februárban csatlakozott a kerethez a nigériai származású, de olasz válogatott, Abiola Wabara.

Az együttes teljesítette az előzetes célkitűzést, a nyolcadik helyen zárta az alapszakaszt, így története során először készülhetett a rájátszásra. A play off első körében a másik megyei csapattal kerültünk szembe, de  a későbbi bajnok MKB-Euroleasing Sopron végül kettős győzelemmel búcsúztatta csapatunkat. A play off második körében az akkor még létező DKSK Miskolc (2-1), a harmadik körben pedig a Szolnok bizonyult jobbnak nálunk.

A csapat kerete a 2006-2007-es szezonban: Antolovics Adél, Bronislava Borovicková, Farkas Petra. Koncz Judit, Orsó Viktória, Somogyi Nikolett, Szalay Virág, Takács Diána, Tóth Zsuzsanna, Ürmös Edina, Varga Rita, Abiola Wabara.

Nemzetközi porondon

A 2007-2008-as idényben klubunk vállalta az indulást az Európa-kupában, így a játékosokra már háromfrontos küzdelem várt. Visszatért a csapathoz a litván Rima Maregviciute, rajta kívül érkezett még amerikából a magyar válogatott Horváth Zsuzsanna és Szakács Ildikó, valamint Papp Andrea és Irena Borecká.

A SEAT Foton Győr az orosz Dinamo Kurszk, a lengyel CCC Polkowice és a cseh KARA Trutnov csapatával együtt került az Európa-kupa G-csoportjába. Együttesünk öt vereséggel és egy győzelemmel mutatkozott be a nemzetközi porondon. Az első kupasikert Trutnovban érték el Gálos László tanítványai, ahol 66-62-re tudtak győzni a győri lányok.

Februárban változás történt a szakmai stábban, Gálos László helyett Tapodi Péter lett csapatunk vezetőedzője. Gálos László nem szakadt el a klubtól, az utánpótlás-nevelésben folytatta a munkát.

A bajnokság alapszakaszában az előző évhez képest egy helyet lépett előre a SEAT Foton Győr, és a hetedik helyről várta a folytatást. A rájátszásban ismét az MKB-Euroleasing Sopron került a zöld-fehérek útjába, és a párharc ezúttal is könnyed kettős soproni győzelemmel ért véget. A győri lányok az ötödik-nyolcadik helyért csatáztak tovább, a Szolnok két mérkőzésen jobbnak bizonyult, majd a Szekszárd ellen sikerült megszerezni a hetedik helyet.

A csapat kerete a 2007-2008-es szezonban: Antolovics Adél, Irena Borecká, Bronislava Borovicková, Horváth Zsuzsanna, Koncz Judit, Rima Maregviciute, Orsó Viktória, Papp Andrea, Szakács Ildikó, Szalay Virág, Tóth Zsuzsanna, Ürmös Edina, Varga Rita.

Magasabb célokért

A csapat játákoskerete alaposan átalakult a folytatásra. A  cél pedig az volt, hogy a bajnokságban és a Magyar Kupában is a legjobb négy közé jusson a társaság. A SEAT Foton Győr az előző évhez hasonlóan ismét indult az Európa-kupában is. Fűrész Diána, Izsák Judit, Keller Annamária, Kovács Krisztina, Süle Krisztina, Vida Anna, valamint Dagmar Imbergerová és Hajdana Radunovic voltak a győriek új igazolásai.

A nemzetközi porondon a Solna Vikings, a Szeviép-Szeged és a Nechautel voltak az ellenfelek és az előző évihez hasonló mérleggel zárta a csoportkört a győri együttes. A Magyar Kupában hatalmas küzdelemben sikerült kivívni a négy közé jutást a Vasas-Csata ellen. A négyes döntőt Sopronban rendezték, az elődöntőben a házigazda MKB-Euroleasing, majd a bronzmérkőzésen a Szeviép-Szeged bizonyult jobbnak csapatunknál, így a negyedik helyen zárt Tapodi Péter együttese.

A bajnoki rájátszásnak az alapszakasz ötödik helyéről vágtak neki a lányok. A negyedik helyezett BSE-t előbb idegenben, majd emlékezetes mérkőzésen hazai pályán is sikerült legyőznünk. A 75-73-as siker azt jelentette, hogy klubunk először jutott be a legjobb négy közé a bajnokságban is.

Az elődöntőben szokás szerint következett az MKB-Euroleasing, amely kettős győzelemmel lépett tovább a fináléba. A bronzéremért meglepetésre a Szeviép-Szeged által búcsúztatott MiZo-Péccsel kellett összecsapnunk. Pécsett hazai siker született, majd Győrben hosszabbítás után 71-68-ra nyertünk, így harmadik találkozóra kényszerítettük Euroliga-résztvevő ellenfelünket. A mindent eldöntő mérkőzés ismét pécsi sikerrel zárult, de az előkelő negyedik hely így is a miénk volt. Csapatunk végérvényesen megkezdte a felzárkózást az élmezőnyhöz.

A csapat kerete a 2008-2009-es szezonban: Antolovics Adél, Bronislava Borovicková, Fűrész Diána, Dagmar Imbergerová, Izsák Judit, Keller Annamária, Kovács Krisztina, Orsó Viktória, Hajdana Radunovic, Süle Krisztina, Varga Rita, Vida Anna.

Előrelépés az Európa-kupában

Az elért szint megtartását tűzte ki maga elé a klub a következő idényben, azzal a kiegészítéssel, hogy az Európa-kupában – melynek állandó résztvevőjévé vált a győri csapat – harmadik nekifutásra tovább kell jutni a csoportból. A keret nagy része együtt maradt, hozzájuk csatlakozott Englert Orsolya, Delmis Angéla, Horváth Zsófia és Őri Györgyi. Ugyanakkor visszavonult a profi játéktól Antolovics Adél, az utolsó játékos, aki a kezdetektől fogva zöld-fehérben kosarazott. A bronzcsatán elért győzelmet követően a felkészülés alatt a másik Euroligás csapatot, az MKB-Euroleasing Sopront is sikerült két vállra fektetni. Igaz,mindkét csapatból jócskán voltak hiányzók. Megváltozott az együttes neve, a 2009-2010-es szezontól SEAT Lami-Véd Győr néven léptünk pályára, emellett a korábbi névadó Fotonnal sem szakadt meg az együttműködés.

Az Európa-kupában az Euroligában nemrég két idényt is eltöltő francia Mondeville-t, a svácji Sierre-t és a portugál Vagost kapta csoportellenfeléül a zöld-fehér együttes. Csapatunk töretlen fejlődését jelezte, hogy a Sport Klub mindhárom hazai csoportmérkőzést élőben közvetítette. Az együttes kitűnő teljesítménnyel, öt győzelemmel és mindössze egy vereséggel csoportja élén zárt, és a legjobb harminckét csapat között a litván Lemminkainen Klaipeda együttesével találkozott. Tapodi Péter tanítványai a balti fagyban és a visszavágón is magabiztos győzelmet arattak. A nyolcad-döntőben aztán a bombaerős Dinamo Kursk vetett véget a nagy menetelésnek.

A Magyar Kupában a kiemelés furcsaságának köszönhetően már a negyeddöntőben összekerült a győri és a pécsi csapat és bár a visszavágó zöld-fehér sikerrel zárult, jobb kosáraránnyal a baranyaiak jutottak be a négyes döntőbe. Érdekesség, hogy rövid időn belül ez volt a harmadik győzelmünk a MiZo-Pécs ellen, hiszen a bajnokságban a Rába partján veszítette el veretlenségét a pécsi együttes.

A bajnokság alapszakaszában ismét sikerült egy helyet előrelépnünk, hiszen a negyedik helyről vártuk a folytatást. A play off első körében a Zalaegerszeget kettős győzelemmel búcsúztattuk, így ismét ott voltunk a legjobb négy között. Az elődöntőben az MKB-Euroleasing Sopron újra jobbnak bizonyult, a bronzérmet pedig a Szeviép-Szeged szerezte meg, így negyedikként fejeztük be a bajnokságot. A szezon végén azonban kijelenthettük: megtartottuk a helyünket a magyar kosárlabdázás élvonalában.

A csapat kerete a 2009-2010-es szezonban: Bronislava Borovicková, Delmis Angéla, Englert Orsolya, Fűrész Diána, Horváth Zsófia, Dagmar Imbergerová, Keller Annamária, Kovács Krisztina, Őri Györgyi, Süle Krisztina, Hajdana Radunovic, Vida Anna.

Az első érem

A 2010-2011-es szezonnak az éremszerzés nem titkolt reményében vágott neki a csapat, amelyhez igazi világsztár csatlakozott:  az amerikai válogatott Essence Carson személyében. Rajta kívül Győrbe igazolt az egykori NBA-sztár, Hakeem Olajuwon lánya, Abi Olajuwon, a lett válogatott Ieva Kublina, valamint Semsei Barbara és Simon Zsófia. Dagmar Imbergerová viszont befejezte az aktív kosárlabdázást és visszavonult a játéktól. Bővült a szakmai stáb is, hiszen Tapodi Péter segítője lett Fűzy Ákos, akinek irányításával az előző szezonban bajnok és kupagyőztes lett a MiZo-Pécs. A szakember azzal a céllal érkezett klubunkhoz, hogy Győrben is olyan gárdát segítsen felépíteni, mint a Mecsekalján.

A zöld-fehér együttes a hagyományoknak megfelelően ismét indult az Európa-kupában. A csoportellenfelek a már jól ismert portugál Vagos, a francia Nantes és a német Saarlouis lettek. A csapat öt győzelemmel és egy vereséggel a második helyről lépett tovább, a folytatásban a belga BBC Sint-Katelijne-Waver következett, a feladatot kettős győzelemmel oldották meg a zöld fehérek. A nyolcaddöntőben ismét a Nantes együttese lett az ellenfél, amely végül megállította csapatunkat. A franciák ellen már Quanitra Hollingsworth játszott centerposzton, Abi Olajuwon ugyanis nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így a szakmai stáb télen új játékost igazolt a helyére honfitársa személyében.

A Magyar Kupában története során másodszor jutott be a négyes döntőbe az együttes. A final fournak Körmend adott otthont, az elődöntőben pedig az MKB-Euroleasing Sopron állta útját csapatunknak. A bronzmérkőzés óriási csatát hozott, végül hosszabbítás után 89-87-re győztek a lányok, megszerezve ezzel a klub történetének első érmét.

A jegyzőkönyv:

SEAT Lami-Véd Győr–ZTE NKK 89–87 (14–24, 18–16, 30–20, 19–21, 8–6)

Körmend, 400 néző V: Pálla, Kapitány, Márton.

SEAT Lami-Véd Győr: Englert 12/6, CARSON 16, Simon 8, KUBLINA 14, HOLLINGSWORTH 13. Csere: Semsei 6, Delmis 6/3, KOVÁCS 11/6, Vida, Horváth 3. Vezetőedző: Tapodi Péter.

ZTE: BUKOVSZKY 15, Szalay 1, SZÉLESY 16/3, Zsovár 9, PAGE 28/3. Csere: Ambrus 4, Czukor 8, Sonyák 6. Vezetőedző: Gáll Tamás.

A bajnokság alapszakaszában újra javított egy helyet a csapat, amely a harmadik helyről vágott neki a rájátszásnak. Meglepetésre a Szeged jutott tovább a legjobb négy közé, így csupán az ötödik helyért szállhattunk harcba. Ezt végül a Szolnok és az FTC ellen egyaránt 2-0-ra megnyert párharccal sikerült elérnie a szezon végére ezer sebből vérző csapatunknak.

A csapat kerete a 2010-2011-es szezonban: Essence Carson, Delmis Angéla, Englert Orsolya, Quanitra Hollingsworth, Horváth Zsófia, Kovács Krisztina, Ieva Kublina, Nagy Dóra, Abisola Olajuwon, Őri Györgyi, Semsei Barbara, Simon Zsófia, Vida Anna.

A közelmúlt

A 2011-2012-es idény előtt számos változás történt a szakmai stábban és a játékoskeretben egyaránt. Tapodi Péter klubigazgatóként dolgozik tovább, a vezetőedzői feladatokat Fűzy Ákos látja el, segítője a szintén pécsi születésű Szentendrei Áron lett. A tavalyi keretből öten maradnak a csapatnál: az amerikai center Quanitra Hollingsworth, valamint Semsei Barbara, Simon Zsófia, Őri Györgyi és Nagy Dóra.

Az érkezők közül a legnevesebb játékos Renee Montgomery (Connecticut Sun), aki tagja a 2012-es londoni olimpiára készülő amerikai válogatott keretének. Edita Sujanová (USK Praha) személyében egy világbajnoki ezüstérmes cseh válagottal erősödtünk. A korábban Szegeden is megforduló horvát válogatott Iva Ciglar Szentpétervárról költözött a Rába partjára. Három magyar válogatott játékos is érkezett: Nagy-Bujdosó Nóra (Pécs), valamint Laklóth Anna és Rasheed Rita (Szeged). Győrben játszik tovább Rubold Eszter (Szolnok), Fürtös Kata (Baja) és Vincze Viktória (Szekszárd).

Csapatunk nyáron visszatért az Egyetemi Csarnokba, ahol már UNI SEAT Győr néven szerepel. Egy váratlan ajándékot is kaptunk a sorstól: a FIBA a Pécs 2010 sajnálatos kizárását követően Euroliga-szereplésre kérte fel klubunkat. Mivel a magyar női kosárlabdázás érdekeit is szem előtt tartva elfogadtuk a felkérést, bemutatkozhatunk a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban.