Tanulni kell az idei hibákból

Negyedik lett az NB I-ben, a Magyar Kupa hazai rendezésű nyolcas döntőjében rögtön az első meccsén kikapott a későbbi győztes Sopron Baskettől, az Európa-kupában pedig nem jutott tovább csoportjából csapatunk, a CMB Cargo-UNI Győr. Ezzel pedig jócskán elmaradt a céloktól az együttes. Fűzy András elnök egész pontosan úgy fogalmazott: a szezon nem volt egy diadalmenet.

„Most, hogy a bajnokság véget ért, két fontos feladat áll előttünk: a lezárt szezon elemzése és a következő előkészítése. Előbbihez megfelelő önkritika kell, hiszen csak így lehet előrelépni. Ami a puszta tényeket illeti, sem idehaza, sem a nemzetközi porondon nem tudtunk olyan domináns szerepet betölteni, mint amit célként a rajt előtt megfogalmaztunk. Mondom ezt annak dacára, hogy végül mégis elődöntőt játszottunk, azaz harcban voltunk az éremért. Ha pozitívumot kell keresnem, akkor azt mindenképpen fontos megemlíteni, hogy a hosszú évek óta tartó sorozat nem szakadt meg, s megint ott voltunk a legjobb négyben, még ha összességében keserű is a szánk íze” – fogalmazott Fűzy András, aki mégis úgy érzi, a rosszabb szereplés ellenére is lépett előre a klub.

„Olyan sarokpontokra világított rá az idei szereplésünk, melyeket ha sikerül kijavítani – s ebben hiszek –, akkor kiegyensúlyozottabb, jobb teljesítményt tudunk nyújtani. A célokról még korai beszélni, először is össze kell állnia a jövő évi keretnek és a stábnak, látni kell a riválisok játékerejét is” – folytatta klubunk első embere, aki hozzátette: jól haladnak a jövő évi csapat kialakításával.

„Néhány héten belül kialakul a végleges keret, amint minden szerződés végére pont kerül, bejelentjük, kikkel vágunk neki az új szezonnak. Ami biztos, hogy Milos Pavlovic vezetőedző marad, két évvel hosszabbítottunk vele. Patai Benjamin a Körmend férficsapatának másodedzője lett, ugyanakkor marad Fűzy-Antolovics Adél, aki másodedző lesz és az egyéni képzésekért felel. Várhatóan lesz még egy edző a stábban, a személyéről is a közeljövőben születik döntés” – fogalmazott Fűzy András.

A klub az utánpótlás terén sem áll rosszul, igaz, ezen a területen is van még feladat bőven.

„A korosztályos csapatok mindegyike országos döntőbe jutott, egy kivételével a többi az A döntőben volt érdekelt. Fontos kiemelni az amatőr NB I-es csapatot, mely feljutott az erősebbik, a Piros csoportba. Itt komoly fejlődési lehetőség van a fiatal játékosok számára, jövőre ráadásul a jobb csapatok ellen még nagyobb erőbedobásra lesz szükség, ami megint csak az előrelépést szolgálja” – mondta Fűzy András, aki az utánpótlás-válogatottakról is ejtett pár szót.

„Gyakorlatilag mindegyik nemzeti csapatba adunk játékost, s a stábból is többen ott vagyunk az együttesek mellett” – mondta.

A női felnőttválogatott masszőre Burdi Szabolcs, az U18-as válogatott másodedzője Tullner Krisztián – ez a korosztály az U18-as Európa-bajnokságra és az U19-es világbajnokságra készül –, az U15-ös válogatott mellett Fűzy-Antolovics Adél, az U13-nál Gálos László dolgozik. Az U16-osoknál Halm Rolland a csapatvezető, ők az EYOF-ra készülnek, míg a már említett U18-as korosztály csapatvezetője Fűzy András.

Az Európa-bajnokságra készülő felnőttválogatottban jelenleg Raksányi Krisztina, Török Ágnes és Varga Zsófia képviseli a győri színeket, az U18-as csapatnak Szirony Dorina és Keita Aya, az U16-osnak Ferenczi Kata és Milkovics Réka a tagja, s a kisebbeknél is mindig van győri a keretben.

Fűzy András kiemelte az egyetemi gárdát is, mely sporttörténelmet írt azzal, hogy bejutott a bajnoki rendszerű sorozat négyes döntőjébe, s végül negyedik lett.

„Filozófiánk, hogy hosszú távon sport- és életpályamodellt nyújtsunk a gyerekek részére, ebben partner valamennyi együttműködő általános és középiskola, valamint a Széchenyi-egyetem” – zárta szavait az elnök.