Nehéz csoportba kerültünk

Ma tartották az Európa-kupa sorsolását Münchenben. A sorozatba 40 csapat nevezett, hozzájuk az Euroliga-selejtező párharcainak négy vesztese csatlakozik majd. A főtáblát 40 gárda alkotja, köztük a három magyar, csapatunk, az UNI Győr, valamint a DVTK és a Cegléd. Amennyiben a Szekszárd elveszíti az EL-selejtezőjét, úgy lesz negyedik magyar résztvevő is, s mindegyik a főtáblán kezdi meg a szereplését.

A magyar csapatok a 2-es számú, Nyugati Konferencia sorsolását várták. Együttesünk végül az F csoportba került a spanyol bajnoki ezüstérmes Girona, a portugál bajnok Clube Uniao Sportiva, illetve a belga Basket Namur és a spanyol Lointek Gernika selejtező párharcának győztese mellé.

Fűzy András elnök Münchenből adott gyors értékelést honlapunknak: „A sorozat évről évre egyre erősebb lesz, így nem lesz egyszerű a dolgunk, de a cél változatlan: tovább kell jutnunk. Az ellenfelek közül a Girona komoly játékerőt képvisel, nem véletlenül került az egyes kalapba. Az Uniao portugál bajnok, legutóbb, mikor összekerültünk velük, oda-vissza kikaptunk, most nyilván vissza szeretnénk vágni. A selejtezőből érkező ellenfelek egyike sem gyenge, a Namurrel például az előző szezonban is kemény meccseket vívtunk, itthon kikaptunk tlük, idegenben nyertünk, s azzal jutottunk tovább a csoportból. Szóval kemény feladat vár ránk, de nem megoldhatatlan.”

Az is eldőlt, hogy az első meccset itthon játsszuk, október 25-én a portugálok látogatnak hozzánk, majd három idegenbeli találkozó következik  november 1-jén, 8-án és 29-én -, végül két hazai találkozó – december 6-án és 13-án – zárja a csoportkört.

A másik két magyar csapat közül a Cegléd az I csoportban szerepel majd. Ide nyert besorolást két francia gárda, a Montpellier és a Lyon, továbbá a meglepetésre német bajnoki címet szerző Keltern.

A DVTK a G jelű négyesbe került, ahol a Venezia–Riga Euroliga selejtezőjének vesztese szerepel majd, emellett a cseh ezüstérmes Brno, valamint a francia Nantes Rézé és a belga Liege selejtezőjének győztese lesz még a miskolciak ellenfele.

Amennyiben a Szekszárd nem vívná ki a feljutást az Euroliga főtáblájára, akkor az Európa-kupa H csoportjában folytatná a cseh Nymburk, a szlovák Ruzomberok és a szlovén Celje mellett.

Az Euroligában a legutóbbi ezüstérmes Sopron Basket ellenfele a Dinamo Kurszk (orosz), a Fenerbahce (török), a Sopron Basket, a CB Avenida (spanyol), a Hatay BB (török), a Flammes Basket (francia), a Wisla Krakow (lengyel)–Olimpiakosz (görög) és a Venezia (olasz)–TTT Riga (lett) selejtező győztese lesz.