Nagyszerű győzelem

CMB Cargo-UNI Győr-Lointek Gernika 79-61 (20-16, 23-11, 20-19, 16-15)

Győr, Európa-kupa-mérkőzés, F csoport, 5. forduló, 300 néző. V.: Juras (szerb), Vuckovic (szlovén), Sztojanova (bolgár).

UNI Győr: Czank 7/3, BROWN 18/6, Raksányi 5/3, SPANOU 15/3, GRAY 21/3. Cs.: KRNJIC 5, Varga Zs. 4, Nagy D. 4/3, Török Á. Edző: Milos Pavlovic.

Gernika: VANDERWAL 11, Diez 3/3, DIETRICK 22/9, Roundtree 9, Berezsinszka 2. Cs.: Christinaki, Pascua 4, Ariztimuno 7, Mazonyte 3. Edző: Mario Lopez.

Jól kezdtük a mérkőzést, főleg támadásban, viszont a vendégek minden kosarunkra válaszoltak (6. perc: 11-11). A folytatásban sikerült meglépnünk (18-11), a negyed végére faragott valamelyest a hátrányból a vendégcsapat (20-16).

A második szakaszt Brown triplájával kezdtük, majd egy 4-0-ás Gernika-rohanás után időt kért Milos Pavlovic (14. perc: 23-20). Jól tette, most mi jöttünk egy 6-0-val, így a vendég edzője próbálta megtörni a lendületünket egy időkéréssel (15. perc: 29-20). Tíz pont fölé nőtt az előnyünk (36-22), amikor Brown ellen ítéltek sportszerűtlent, de csak két pontot kaptunk ebből. Spanou kosár plusz büntetőjével, Gray triplájával viszont már 42-24 volt a javunkra. A nagyszünetre 43-27-es vezetésünknél mehettek a csapatok.

A szünetben indítottuk útjára a Passzold a labdát elnevezésű jótékonysági akciónk nyitányaként azt az öt labdát, mellyel az Emberség DSE-t támogatjuk. Hogy mennyi pénz jön össze, a december 22-i, PINKK elleni hazai meccsen derül ki.

A második félidőt 6-0-val kezdve húsz pont fölé hizlaltuk az előnyt (49-27). A negyed közepén 55-31-es állásnál kért idő a Gernika edzője. A folytatásban állandósult a 20 pont körüli vezetésünk, bő egy perccel a vége előtt jött ennél beljebb a vendéggárda (61-43), a zárófelvonás előtt 63-46 állt az eredményjelzőn.

Az utolsó tíz percet 4-0-val indítottuk, egy kosár plusz büntető jelentette a vendégcsapat első pontjait. A hajrában arra is kellett figyelni, hogy a kinti 12 pontos vereségnél jobban verjük meg a Gernikát. Ez 67-56-nál veszélybe került, időt is kért Milos Pavlovic. Nagyon kellett egy tripla Nagytól. Ezen a különbségen hullámzott az eredmény, két perccel a vége előtt 76-60-nál mi álltunk jobban. Spanou triplája végleg mindent eldöntött, csapatunk nagyszerű teljesítményt nyújtva biztosan győzte le a Gernikát.

Milos Pavlovic: – Jól játszottunk, de remélem, ez nem egyszeri fellángolás volt, így vagy ennél jobban kell a későbbiekben is kosárlabdáznunk. Nagyon fontos, hogy negyedenként, a harmadikat leszámítva, tizenöt pont körül tartottuk az ellenfelet. Ott volt egy kis megingás, elsősorban fizikálisan, most még nem tartunk ott, hogy negyven percig bírjuk a tempót. Nagy hangsúlyt fektettünk arra a felkészülés során, hogy minél több lepattanót megszerezzünk a saját palánk alatt, az első félidőben például mindössze kettőt engedtünk visszaszerezni az ellenfélnek, s eladott labdánk is csak kettő volt. Az is dicséretes, hogy a pontok is jól eloszlottak, igazi csapatmunka volt ez a siker.

Mario Lopez: – Rosszul kezdtünk, a védekezésben, főleg a lepattanózásban voltak gondjaink. A második félidőben volt egy időszak, amikor úgy tűnt, vissza tudunk jönni, összesítésben egy ponttal jobban is álltunk, de aztán a győriek tudtak újítani, s megérdemelten nyertek.

Raksányi Krisztina: – Nagyon büszke vagyok a csapatra, azt gondolom, jó teljesítményt nyújtottunk. Egy hónapja dolgozunk együtt az új edzővel, a csapat kezd egy hullámhosszra kerülni Milossal, bízom benne, a folytatás is hasonlóan alakul. Fontos meccsek vannak hátra, azokon is szeretnénk minél jobb teljesítményt nyújtani.

Rachael Vanderwal: – Az első félidőben nem játszottunk azon a szinten, ahogyan azt elterveztük. Az akkor kialakult különbséget görgettük magunk előtt, s bár volt egy rövid szakasz, amikor felzárkóztunk, nem tudtuk szorosabbá tenni a találkozót.