Megyei rangadó az elődöntőért

Csütörtöktől szombatig tart a győri egyetemi csarnokban a Killik László K&H női Magyar Kupa. Holnap 18 órakor a negyeddöntőben a házigazda CMB Cargo-UNI Győr a Sopron Baskettel találkozik. Az esélyekről, a várakozásokról a két szakvezetőt kérdeztük.

Csapatunk alighanem a legnehezebb ellenfelet kapta, mert bár a kupa címvédője a Szekszárd, a soproniak jelenleg kimagaslanak a magyar mezőnyből. A bajnoki alapszakaszt már megnyerték a zöld-sárgák, az Euroligában ott vannak a nyolc között. Viszont éppen ez okozza számukra a problémát, mert jövő kedden már a Bourges ellen kell pályára lépniük az EL-ben. Vezetőedzőnk, Milos Pavlovic nem foglalkozik ezzel a helyzettel, ő saját csapatára koncentrál, s a legjobb Sopronra készül.

„Egy kupa mindig speciális, mert ha itt veszítesz, nincs második esélyed. Ráadásul a legkeményebb feladat vár ránk Európa második legjobb csapata ellen. Nekünk a legjobbunkat kell nyújtani, ha szeretnénk legyőzni a soproniakat, negyven percen keresztül folyamatosan magas színvonalon kell teljesítenünk, mert nem fér bele megingás egy ilyen kaliberű csapattal szemben. Ezen felül pedig el is kell hinniük a játékosoknak, hogy meg tudják csinálni, tudnak nyerni a Sopron ellen. Az ellen a Sopron ellen, mely tavaly elveszítette otthonában a Magyar Kupát, azóta viszont minden fronton a leheteő legmagasabb szinten teljesít. Nyilván az a céljuk, hogy visszahódítsák a kupát, így azt gondolom – ennek megfelelően készülünk is –, hogy nem lesz hatással a mérkőzésre, hogy jövő héten sorsdöntő meccset játszik ellenfelünk az Euroligában” – mondta Milos Pavlovic, aki elvileg valamennyi játékosára számíthat. Más kérdés, hogy Nagy Dóra gyakorlatilag december közepe óta nem lépett pályára.

Ha rajta múlna, nem mennének…

Nem önmagában a Magyar Kupa győri nyolcas döntője okozza a legtöbb fejtörést a soproniaknál. Amennyiben ma legyőzi a házigazda győri csapatot, a jövő keddi Bourges elleni Euroliga-negyeddöntőt megelőző napokban háromszor is pályára kell lépniük Fegyverneky Zsófiáéknak. Roberto Íniguez vezetőedző, szokásához híven erről a szituációról is markáns véleményt fogalmazott meg:

„Őszintén megmondom, ha én hozhattam volna meg a döntést a Magyar Kupával kapcsolatban, akkor az lett volna, hogy nem megyünk el. Aki azt gondolja, hogy egy ilyen torna után, egy nap pihenővel, majd egy edzéssel fel lehet készülni a Bourges elleni párharcra, annak fogalma sincs az Euroliga szintjéről, de magáról a kosárlabdáról se. Hat Final Four van mögöttem, több országban is edzősködtem magas szinten, azt gondolom, tudok valami erről a sportágról. A döntés előtt talán kikérhették volna az én véleményemet is a szövetségben. Mint edző, nekem a csapatot és a játékosokat kell néznem, nem tehetem meg, hogy kizsigerelem őket. A Bourges ellen nagyon nehéz dolgunk lesz, de azt gondolom megdolgoztunk azért, hogy eséllyel felvehessük velük a versenyt, hogy megnyerjük ezt a párharcot. Ismétlem, én nem mennék el a kupadöntőre. Én azonban csak egy edző vagyok, aki tiszteli a klubja döntését, és ha a vezetés azt mondja, nem tehetjük meg, hogy nem megyünk el, akkor azt elfogadom.”

Az esélyekkel kapcsolatosan így nyilatkozott a szakember: „Nincs jó út, nincs megfelelő megoldás. Beszélgetünk a helyzetről a játékosokkal, az ő véleményüket, meglátásaikat is kikérem, hiszen ők is érintettek, ez róluk is szól. Ők is egyet szeretnének, a lehető legjobban felkészülni a Bourges ellen. Ráadásul nem csak magunkért dolgozunk, hanem az egész magyar kosárlabdáért. Azért, hogy ne egy, hanem két induló helyet kapjon az ország az Euroliga mezőnyében. Mi lehetünk az egyedüli csapat a rájátszásba jutottak közül, amelyik három mérkőzéssel a háta mögött kezdi meg a párharcot. Amikor a menetrendet kialakították, nem vették figyelembe az Euroliga-rájátszást, és most, hogy kialakult ez a helyzet, annyit sem mondanak, hogy hibáztak, hogy nem hittek abban, hogy idáig eljutunk. Megértem, hogy nem maradhatunk távol a tornától, de azt nem tudom elfogadni, hogy a szövetség ilyen helyzetbe sodorta a klubot és a játékosokat…”

A torna programja

Negyeddöntők, csütörtök, 13 óra: ZTE–ELTE-BEAC (ND1). 15.30 óra: NKE-FCSM Csata–Szekszárd (ND2). 18 óra: CMB Cargo-UNI Győr–Sopron Basket (ND3, tv: M4 Sport). 20.30 óra: PEAC–DVTK (ND4). Elődöntők, március 1., péntek, 15.30 óra: ND1 győztese–ND2 győztese (ED1). 18 óra: ND3 győztese–ND4 győztese (ED2, tv: M4 Sport). Bronzmeccs, március 2., szombat, 14.30 óra: ED2 vesztese–ED1 vesztese. Döntő, március 2., szombat, 17.05 óra: ED2 győztese–ED1 győztese (tv: Duna World).