Jövő csütörtökön sorsolnak

Július 5-én tartják a FIBA nemzetközi kupasorozatainak sorsolását. A nemzetközi szövetség az Euroliga mellett az Európa-kupa csapatlistáját is kiadta. A sorozatban Magyarországról a következő évadban csapatunk, az UNI Győr, továbbá a Cegléd és a DVTK vesz részt. Mindhárom gárda a Nyugati Konferencia főtábláján várja a sorsolást.

Az Európa-kupa 2018/2019-es szezonjába 40 csapat adta le a nevezését, melyhez az Euroliga selejtező párharcok vesztesei, azaz még négy gárda csatlakozik. A második számú európai kupasorozat főtábláját 40 csapat alkotja majd, melyek 10 darab négyes csoportban küzdenek az alapszakaszban.

Az Európa Kupába nevezett 40 gárda közül 32 automatikusan a főtáblára került, ugyanúgy automatikusan a főtáblára nyer besorolást az Euroliga selejtezőjéből érkező négy alakulat. Ez már 36 csapatot jelent, a fennmaradó négy helyért pedig nyolc együttes selejtezik majd. A sorozat mezőnyét a következő évadban is két Konferenciára bontják. Hazánk képviselői a Nyugati Konferenciába nyertek besorolást.

Mindkét Konferenciában 16-16 csapat automatikusan a főtáblán várja a sorsolást. A három magyar képviselő az UNI Győr, a VBW CEKK Cegléd és az Aluinvent DVTK is ezt a tábort alkotja. Nyugaton hazánk együttesei mellett négy francia gárda a Tarbes, a Lyon, a Basket Landes és a Lattes Montpellier, illetve a KP Brno, a Nymburk, a Spar Citylift Girona, az MBK Ruzomberok, a BBC Sint-Katelijne-Waver, a Rutronik Stars Keltern, az Uniao Sportiva, a BCF Elfie Fribourg és ZKK Cinkarna Celje került automatikusan a főtáblára.

Az Európa Kupa Nyugati Konferenciájának főtáblájára esik vissza a Villeneuve d’Ascq, az Umana Reyer Venezia a TTT Riga és az Atomerőmű-TARR KSC Szekszárd négyesből az Euroliga selejtezőt elveszítő két gárda. A Nyugati Konferencia főtáblájának két fennmaradó helyéért selejtezőt pedig a Nantes Reze, a Lointek Gernika Bizkaia, a Basket Namur Capitale és a VOO Liege Panthers együttesei játszanak majd párokba sorsolás után oda-visszavágó alapú kuparendszerű párharcokban.

Keleten a négy orosz és a négy török résztvevő dominálja a főtáblát. Név szerint az Enisey Krasznojarszk, az MBA Moszkva, a Szpartak Moszkva Vidnoje, az lnventa Kurszk, a Botas SK, a Besiktas JK, a Mersin, a Galatasaray, illetve az Artego Bydgoszcz, az Energa Torun, a Gorzow, az A3 Basket, a Södertalje BBK, az ACS Sepsi-SIC, a Beroe és a Tsmoki-Minszk került a főtáblára.

A Keleti Konferencia főtáblájára esik vissza az Euroliga selejtezőjéből a Nagyezsda Orenburg, a Wisla Krakow, az Olympiacos SFP és a Cukorova Basketbol négyesből a párharcok vesztesei. A Keleti Konferencia főtáblájának két fennmaradó helyéért pedig a Szpartak Noginszk, az Ormanspor, a Basket 90 Gdynia és a Niki Lefkadas WBC csapatai vívnak párokba sorsolás után kuparendszerű oda-visszavágós párharcot.

A női Euroligában 20 csapat indul, közülük 12 automatikusan főtáblás, így a sorozat legutóbbi ezüstérmese, a Sopron Basket is.