Itthon nem lehet hibázni

Szerdán 18 órától az Európa-kupában csapatunk, a CMB Cargo-UNI Győr a portugál Uniao gárdáját fogadja az egyetemi csarnokban. Nem a legjobb passzban várjuk a sorozat rajtját, hiszen a bajnokságban előbb hazai pályán kaptunk ki a ZTE-től, majd hétvégén a Sopron Basket otthonában veszítettünk nagyon simán, gyakorlatilag egy perc esélyünk sem volt a győzelemre a megyei rivális ellen.

Sokat nem lehet azonban keseregni ezen, mert máris itt az új feladat, az Európa-kupa, ahol a továbbjutást célozzuk meg. Nem lesz azonban könnyű ez a feladat, hiszen bombaerős csoportba kerültünk, a portugál bajnok Uniao mellett a spanyol második Girona és a szintén spanyol, a hazája bajnokságában legutóbb negyedik Gernika van még a négyes csoportban.

„Tulajdonképpen mindegyik kalapból az egyik legerősebb ellenfél jutott nekünk, így amennyire örültünk a sorsolás előtt, hogy a második kalapban vagyunk, utána annyira már nem lelkesedtünk. Ettől függetlenül a célunk nem lehet más, mint a továbbjutás kiharcolása” – mondta Fűzy András, a győriek társadalmi elnöke, aki azt is kiemelte, minél jobb mutatóval szeretnék zárni a hat mérkőzést, mert a folytatást ez határozza meg. Éppen becsúszva a továbbjutók közé ugyanis garantáltan bivalyerős csapat kerül az útba az egyenes kieséses szakasz első fordulójában.

Tisztában van ezzel Sandro Orlando is, aki szerint kulcsfontosságú a jó rajt, két szempontból is.

„Egyrészt nagyon kell a sikerélmény a társaságnak, másrészt pedig ebben a csoportban a hazai győzelmek nagyon fontosak. Akárcsak egy itthoni meccs elvesztése nagyon nehéz helyzetbe hozza a csapatot, mert egymás pályáján senkinek nem lesz könnyű nyerni. Nagyon egyforma képességű mind a négy csapat játékereje, közülük a Gironát emelném ki, mely nagyon érdekes stílusban kosárlabdázik, számunkra egy kicsit szokatlan, de erre is igyekszünk felkészülni, ahogyan tettük azt a portugálok ellen is. Kemény időszak következik, hetente két meccset játszunk, remélem, hamar kijövünk a gödörből, amiben most vannak a lányok” – fogalmazott az olasz szakember.

A győriek csapatkapitánya, Raksányi Krisztina bizakodó az EK-rajt előtt.

„Nagyon vártuk már, hogy kezdődjön ez a sorozat, szeretnénk jól szerepelni, mert ez fontos mindenkinek. Fizikálisan megterhelő lesz ez a majdnem két hónap, de készen állunk. Szerdán mindenképpen győztesen szeretnénk elhagyni a pályát, nagyon kellene nekünk ez a győzelem” – fogalmazott a válogatott kosaras.

Fotó: Magasi Dávid (Kisalföld)