Goree egyedül kevés volt

Sopron Basket-CMB Cargo-UNI Győr 63-49 (21-21, 11-8, 13-8, 18-12)

Sopron, 1300 néző. V.: Győrffy, Frányó, dr. Mészáros.

Sopron: FEGYVERNEKY 4, Salavdores 2, Dubei, Page 10, LANGHORNE 20. Cs.: TURNER 13/6, Crvendakic 8, Weninger, Határ 6. Edző: Roberto Íniguez. 

Győr: Czank, Fields 4, Török 3/3, Krivacevic 6, GOREE 17. Cs.: Robinson 5, Simon Zs. 9/3, Varga Zs. 3, Sztepanova 2, Laklóth. Edző: Völgyi Péter.

A hazaiak káprázatos prágai sikerrel, valamint azzal a tudattal a tarsolyukban várták a megyei rangadót, hogy pályaelőnnyel kezdhetik az Euroliga rájátszását. Mi viszont egész héten a bajnokcsapatra fókuszálhattunk, s emellett próbáltuk minél hatékonyabban beépíteni az Euroliga-győztes irányítót, Robinsont.

A hazai játékosok bemutatása előtt a soproni szurkolók egy szektort betöltő zöld-sárga zászlót húztak ki. A hazai légiósok közül ezúttal Jovanovics maradt ki, talán mert mi még mindig nem vethettük be Nagy-Bujdosó Nórát.

Goree támadólepattanó után a vendégeknek szerzett vezetést, Langhorne kosár plusz büntetőjével fordítottak a hazaiak. Czank egész pályán próbálta űzni Fegyvernekyt. Fej fej mellett haladtak a felek, a szakasz közepén alacsony szerkezetre álltunk át, magasra a Sopron, s a hazaiak Page kosaraival szűk előnyt állandósítottak, bennünket a Fields-Goree kettős tartotta versenyben. A szakasz hajrájában hazai részről Határ dobott büntetőket, Turner pedig triplát, nálunk pedig Simon lépett elő vezérré, triplájával egalizáltunk (21-21).

A második szakasz elején szikrázó párharcok közepette Török triplájával átvettük a vezetést, majd mindkét oldalon sok volt a hiba, Langhorne kosar, majd Page középtávoli találata után ismét a bajnoknál volt az előny. Tetézte a gondjainkat, hogy egy időkérés után szabálytalan csere miatt technikait kaptunk. Tiszta ziccerek maradtak ki mindkét oldalon, majd Fegyverneky minden rutinját bevetve a támadóidő utolsó pillanatában talált be pincérdobással – vagy 6 méterről. A hosszú kosárcsendet a félidő hajrájában Goree törte meg rendezetlen védelem ellen szép középtávoli tempóval. Időt kért a Sopron, amely után Robinson szerzett labdát és két pontot. A félidő hárompontos hazai vezetéssel zárult (32-29).

Goree bravúros kosarával kezdődött a második félidő, majd Fields gyorsan begyűjtötte 3., majd 4. személyijét. Langhorne vezérletével egy 7-0-ás rohammal ellépett a Sopron. Ismét Goree volt eredményes, de a negyed közepén a szünet után pályára lépő Laklóth is megkapta 3. személyijét. Robinson labdaszerzés után szerzett kosara után Íniguez nyilván nem szerette volna, hogy lendületbe jöjjünk, azonnal időt kért. Meg is tört a lendületünk, Salvadores duplájával ismét nyolcpontos lett a hazai előny.  Nem sokkal később a labdát elveszítő spanyol kapott sportszerűtlen hibát. Varga egy büntetőt dobott be, a negyed végén az utolsó szó Langhorne betörésből dobott kosarával a Soproné volt, amely nyolc ponttal vezetett a befejező tíz perc előtt (45-37).

Ez Határ indításból szerzett kosarával kezdődött, majd Turner labdaszerzése és ziccere után 12 pontosra nőtt a hazai előny, Völgyi Péter időt kért. Közel három perc elteltével a szünet után gyakorlatilag egyetlen igazán kosárra veszélyes játékosunk, Goree szerezte első kosarunkat a záró etapban, válogatottunk honosított középjátékosa kettő plusz egyes akciót mutatott be. Sztepanova kosara után felforrósodott a hangulat, Fields kipontozódott, de ezzel egyidejűleg Turner technikait kapott. Goree az ezért járó büntetőt dobta be, Simon pedig a következő akció végén kettőt, hatra csökkent a hátrányunk. Turner két triplájával újra tíz pont fölé nőtt a különbség, s ezzel eldőlt a küzdelmes megyei rangadó, amelyen nálunk ezúttal egyedül Goree nyújtott egy ilyen mérkőzésen elvárható teljesítményt.

Roberto Íniguez: – Nagyon boldog vagyok és büszke a játékosaimra, jó érzés volt ezen a meccsen vezetni a csapatot. Hét közben nagyon értékes győzelmet arattak idegenben a lányok, és tudtuk, hogy nagyon nehéz meccs vár ránk. Sok nehézségünk volt, amelyek ellenére úgy gondolom, igen-igen jó védekezéssel sikerült megnyerni a rangadót.

Völgyi Péter: – Úgy gondolom, amikor kellően agresszívek voltunk, akkor tudtunk kellemetlen perceket szerezni a Sopronnak. Amikor felpuhultunk, akkor kaptuk azokat a könnyű kosarakat, amelyeket szerettünk volna elkerülni. Annak is megvan a hátránya, hogy hét közben csak edzünk, s nincs Európa-kupa-meccs. Ebbe úgy érzem, kicsit belefásultunk, ráadásul irányítónk beépítésén tovább kell dolgozni. Teljesen megérdemelten nyert a Sopron, gratulálunk neki. A kupadöntőig minden tekintetben szeretnénk előrelépni, ott pedig jól szerepelni.

Varga Zsófia: – Nagyon készültünk a Sopron ellen, többek között letámadással, ám ahhoz, hogy egy ilyen jó csapat ellen esélyünk legyen, sokkal pontosabban kell befejezni támadásainkat.

Fotó: Tóth Zsombor