Fontos győzelmet arattunk

CMB Cargo-UNI Győr-Nantes Rezé 76-70 (20-20, 24-13, 14-11, 18-26)

Győr, Európa-kupa-mérkőzés, 400 néző. V.: Kukelcik (szlovák), Jovanic (bosnyák), Spanic (szlovén).

UNI Győr: CZANK 10/6, FIELDS 15, Varga Zs. 4, KRIVACEVIC 18, GOREE 21. Cs.: Sztepanova 8, Simon Zs., Török Á., Markó, Edző: Völgyi Péter.

Nantes: Thorburn 3/3, SKUBALLA 14/12, TURCINOVIC 17, Clanet 7/3, RAINCOCK-EKUNWE 22/3. Cs.: Lenglet 5/3, Michaud, Milandu, Andre 2. Edző: Emmanuel Coeuret.

Az első kosarat mi szereztük, de aztán fordítottak a vendégek (2-6). Innen egy 10-2-es rohanást mutattunk be. Lendületben maradtunk, s a negyed közepén túl hat ponttal vezettünk (16-10). Öt nantes-i pont után Sztepanova talált be (18-15), a szakasz viszont döntetlennel zárult (20-20).

A második negyedet Czank triplája és Goree duplája nyitotta. Másfél perc után Sztepanova kosara időkérésre sarkallta a vendégek trénerét (27-20). A visszatérés után Fields növelte az előnyt két kosarával (31-20). Nem álltunk le, Krivacevic és Fields is betalált a vendégek gyűrűjébe, a Nantes 15 pontunk után talált be először büntetőből (35-21). Megmaradt a lendületünk, így 42-24-nél megint időt kért a Nantes edzője. Varga Zsófi ellen ítéltek szándékos szabálytalanságot, ebből a franciák négy pontot szereztek, így kicsit közelebb kerültek hozzánk (42-31). Sztepanova tört meg egy rövidebb kosárcsendet. Az első félidő 44-33-as vezetésünkkel zárult. Ami aggasztóbb volt, hogy Simon Zsófia miközben egy labdáért ment, összetérdelt egy játékossal. Az első diagnózis szerint talán nem súlyos a sérülése.

Varga Zsófia kezdte a pontgyártást a szünet után, de a franciák hamarosan tíz ponton belülre kerültek (48-40). Kicsit ugyan megakadt a gépezet támadásban, de így is megnyugtató volt a különbség (28. perc: 54-40). A zárófelvonás előtt a különbség nem változott (58-44). Az utolsó szakaszban Goree harcolt ki magának egy kosarat, s a büntetőt is értékesítette (61-44). A túloldalon is hasonló kombinációból születtek meg a negyed első francia pontjai. Kevesebb mint hét perccel a vége előtt 12 pontra feljöttek a vendégek, Krivacevic szerzett fontos kosarat. Völgyi Péter 65-51-es vezetésünknél időt kért. Nem hatottak az edzői intelmek, tíz ponton belülre kerültek ugyanis a franciák (65-59). Megint magához kérette a csapatot egy kis eligazításra Völgyi Péter. Goree dobott nyugtató duplát, majd leszedett egy lepattanót a palánk alatt. A másik oldalon – ki más – pedig megint eredményes volt centerünk (69-59). Egy francia hárompontos ismét nyílttá tette a találkozót 1:20-szal a vége előtt. Goree alighanem eldöntötte. A francia időkérés után pedig ki is pontozódott a magyar-amerikaink. Szerencsére ezen már semmi nem múlt. Csapatunk elsősorban a második negyedben mutatott jó játékával végül megszerezte első győzelmét az Európa-kupában.

Völgyi Péter: – A második negyed precíz védekezésének köszönhetően megnyugtató előnyre tettünk szert. A szünet után kijöttek a fáradtság és a szűkebb rotációnk miatt a hibák, de szerencsére sikerült győznünk.

Emmanuel Coeuret: – A második negyed elejét nagyon elrontottuk, ott olyan hátrányt szedtünk össze, melyet nem tudtunk ledolgozni. A győrieken látszott, hogy az első mérkőzésen elszenvedett vereséget szeretné kijavítani, amit egy meghatározó játékosunk hiánya miatt nem tudtunk megakadályozni.

Goree Cyesha: – Nagyon fontos győzelmet arattunk, melynek a kulcsa a lepattanózás volt. Fizikálisan sokat kivett belőlünk a mérkőzés, kicsit olyan volt, mint a Sopron elleni meccs. Nagyot küzdöttünk, s örülünk a sikernek.