Fontos győzelemmel kezdtünk

CMB Cargo-UNI Győr-Uniao Sportiva 78-67 (26-21, 13-12, 23-19, 16-15)

Győr, Európa-kupa-mérkőzés, F csoport, 1. forduló, 300 néző. V.: Tomic (horvát), Cavara (bosnyák), Ivanovic (szerb).

UNI Győr: BROWN 14/6, RAKSÁNYI 13/3, Varga Zs. 2, SPANOU 14, GRAY 14. Cs.: NAGY D. 7/3, Krnjic 2, Török Á. 4, Czank 3/3, Laklóth 5/3, Szabó P. Edző: Sandro Orlando.

Uniao: SOEIRO 15/9, Mateus 5/3, DJASSI 13/9, MONTEIRO 13, Coulibaly 3. Cs.: Filipe 13/9, Seilund 5/3, Edző: Ricardo Botelho.

A vendégek kezdték jobban a mérkőzést, másfél perc után 0-7-nél Gray szerezte az első kosarunkat. Nagy Dóra triplájával jöttünk feljebb (5-9). Az 5. perc elején sikerült egyenlíteni Varga szép betörése után (9-9). A vezetést azonban nem tudtuk átvenni, sőt, megint a portugàl bajnok került lépéselőnybe (11-16). A vendégek jól dobták a triplát, így rendre ők vezettek, de másfél perccel a vége előtt megint egyenlítettünk, majd Spanou kosarával először vezettünk (21-19). A negyed Brown triplájának is köszönhetően 26-21-es vezetésünkkel zárult.

A második tíz percben is bő egy perc alatt elfogyott az előny, kellett Brown duplája, majd Gray két büntetője (30-26). Brown újabb hármasával növeltük a különbséget, de az Uniao szívósan küzdött. Sandro Orlando időt is kért 33-29-es vezetésünknél (16. perc). Két kosarunk után a vendégek edzője kérte ki idejét (37-31). A félidő hajrájában nem változott a differencia, két negyed után 39-33-ra vezettünk.

Raksányi kosara vezette fel a folytatást, majd Gray talált be, először volt tíz pont a két csapat között (43-33). Lendületben maradtunk, 49-34-es előnyünknél időt is kért a portugálok edzője. Az Uniaótól időnként beesett egy-egy tripla, de tartottuk tetemesnek mondható előnyünket (26. perc: 53-39). A negyed hajrájában kicsit fokoztuk a tempót (60-44). A zárófelvonásnak viszont már csak plusz tízről vághattunk neki (62-52).

Az utolsó szakaszban faragott még hátrányából az Uniao (62-57), érthető volt Sandro Orlando időkérése. A folytatásban Nagy szerzett fontos kosarat. Ismét tíz pont lett a két csapat között, most a vendégek edzője magyarázott egy percig tanítványainak. Szerencsére nem törte meg a csapat lendületét az időkérés, megint nőtt a különbség (73-60). Egy 5-0-ás vendégeoham után Sandro Orlando rendezte egy kicsit a sorokat 1:40-nel a vége előtt (73-65). A végjátékban Gray szerzett nyugtató kosarat, majd lepattanót szereztünk a saját palánk alatt, ezzel el is dőlt a találkozó.

Csapatunk nagyon fontos győzelemmel kezdte Európa-kupa szereplését.

Sandro Orlando: – Idegesen kezdtünk, mégis csak az első meccs volt az Európa-kupában, s nagyon fontos volt, hogy nyerjünk. Nem a legjobban kezdtünk, de aztán percről percre lendültünk játékba. Azt gondolom, megérdemeltük a győzelmet.

Ricardo Botelho: – Először is gratulálok a győrieknek, megérdemelten győztek. Mi jól kezdtünk, sok pontot tudtunk szerezni, de a győri csapat erőben jobban bírta. Mérkőzésről mérkőzésre szeretnénk fejlődni, s bár kemény a csoportunk, remélem, mielőbb meglesz az első győzelmünk.

Raksányi Krisztina: – Boldog vagyok, büszke a csapatra, hogy hazai pályán sikerült győzelemmel kezdenünk. Ez nagy lökést adhat a folytatásra. A kezdés nem sikerült annyira, nem voltunk elég agresszívek, ezért sok hárompontost ért el az ellenfél de nagyot harcoltunk. Úgy érzem, mindenben léptünk előre az előző meccsekhez képest,  de még van hova fejlődnünk.

Joana Soeiro: – Nagyon vártuk a mérkőzést, izgatottak, motiváltak voltunk. Jól kezdtünk, de aztán ahogyan fáradtunk, úgy kerekedett fölénk a győri csapat. Nem esünk kétségbe, noha elég nehéz a csoportunk