Edzőcsere: Völgyi Pétert Sandro Orlando váltja a kispadon

Csapatunk hétvégén hazai pályán kapott ki a Cegléd gárdájától, nem sokkal korábban pedig a Diósgyőr ellen is rangadót veszítettünk. A vereségeknek lett következménye: a klub közös megegyezéssel szerződést bontott az eddigi vezetőedzővel, Völgyi Péterrel, s helyére Sandro Orlandót nevezte ki a csapat élére.

“Nehéz döntést kellett meghoznunk, de úgy éreztük, szükség van erre a lépésre, hiszen most kezdődik a szezon legfontosabb időszaka, jön a Magyar Kupa és a bajnoki rájátszás. Völgyi Péter szép eredményeket ért el klubunkkal, a bajnoki döntő, a bronzérem remek eredmény volt, viszont az utóbbi időszakban nem úgy jöttek az eredmények, ahogyan azt vártuk. Eddig végzett munkáját köszönjük, s további sikereket kívánunk a folytatásban. Ami az új szakembert illeti, mindenképpen olyan edzőben gondolkodtunk, aki rutinos, ismeri a magyar mezőnyt, s képes felrázni a társaságot” – indokolta a döntést Fűzy András társadalmi elnök.

Az olasz szakember 1960. október 23-án született Cavriagóban. Pályafutása legnagyobb sikerét az Európa-kupa sorozat megnyerése jelenti, melyet a Schio csapatával 2008-ban sikerült elérnie. Az Euroligában az egyik legnagyobb tradícióval rendelkező észak-olasz sztárklubnál két ízben (2002-2003, ill. 2007-2011) is dolgozott, irányításával a csapat két olasz bajnoki címet és Olasz Kupát is nyert.

A 2011-12-es szezonban a török Besiktas csapatát irányította, a 2013-14-es idényben az azóta már Európa-kupa résztvevő, Napoli csapatát juttatta fel az olasz első osztályba.

A szakember már dolgozott Magyarországon, a 2015/16-os idényben a PINKK Pécs vezetőedzőjeként bronzérmet szerzett a bajnokságban és a Magyar Kupában is.

Felnőtt csapatoknál szerzett tapasztalata mellett 2009 óta dolgozik az olasz utánpótlás területén is, jelenleg az U20 válogatott vezetőedzője.

A kiváló pedagógus hírében álló olasz szakember erősségeként emlegetik közösségformáló erejét is.

Orlando ma este meg is tartotta első edzését, mely előtt így nyilatkozott: “Nagyon köszönöm a győrieknek, hogy rám gondoltak, örömmel jöttem ide, hiszen nagy hagyományokkal rendelkező klub, rendre a nemzetközi kupákban szerepel. Bízom benne, eredményesen tudunk szerepelni. Sok időnk nincs, hiszen nyakunkon az első erőpróba, a Magyar Kupa, s a rájátszás is hamarosan kezdődik. Minden másodperc nagyon fontos, hogy minőségi munkát végezzünk.”

A csapat keretének erősségéről így beszélt: “Elsősorban a magyar játékosokat ismerem jól, a külföldieket kevésbé, a legfontosabb, hogy minél előbb megtaláljuk az egyensúlyt a csapaton belül, s jó kémia alakuljon ki a játékosok között.”

A PINKK edzőjeként van rálátása a magyar mezőnyre is.

“Nagyjából az olasz bajnoksággal egyenértékű a magyar, több kiváló klubbal, közülük kiemekedik a Sopron, mely hasonló szerepet tölt be, mint a Schio, de ott is, itt is van négy-öt olyan együttes, mely bárkit képes legyőzni, meglepetéseket tud okozni. Azon leszünk, hogy mi most a szezonban kihozzuk a legjobbat a csapatból, s érmeket szerezzünk a két sorozatban.”

Sandro Orlando megbízatása a 2018/19-es szezon végéig szól.

Fotó: H. Baranyai Edina