A győzelem továbbjutást ér

Szerdán 19 órakor rendezik a győri egyetemi csarnokban a CMB Cargo-UNI Győr–Girona női Európa-kupa-mérkőzést. A csoportkör utolsó fordulójában egyszerű a képlet: már az egypontos sikerünk is továbbjutást ér.

Az Európa-kupa csoportkörének zárófordulóját rendezik a héten, csapatunk, a CMB Cargo-UNI Győr a spanyol Gironát fogadja, s amennyiben a legminimálisabb különbséggel is legyőzi, akkor továbbjut. A sorozatban tíz négycsapatos csoportban küzdenek az együttesek, a Keleti és a Nyugati Konferenciát is öt-öt négyes alkotja. A rájátszásba a csoportok első két helyezettje automatikusan kvalifikálja magát, míg mindkét Konferenciából a két-
két legjobb csoportharmadik is résztvevője lesz a 24 csapatos play off küzdelmeinek.

A csoportkör utolsó fordulója előtt a 24 helyre 28 gárda pályázik. A magyar csapatok közül a DVTK már kvalifikálta magát. Erre kiváló esélye van a Szekszárdnak és még előttünk is adott a lehetőség. A Cegléd viszont már biztosan nem folytathatja januárban.

A 24 továbbjutó csapatot a csoportkörben elért eredmények alapján állítják rangsorba a nemzetközi szövetség (FIBA) munkatársai. Itt már nem lesz jelentősége, hogy mely alakulat melyik Konferenciából érkezik. Az első nyolc helyezett kiemelt, a rájátszás első körében nem kell pályára lépnie. A további 16 gárda pedig kuparendszerű párharcot vív, melyek játéknapjait január 3-ra, illetve január 10-re írta ki a nemzetközi szövetség.

Öt fordulót követően a csapatrangsort nézve a Szekszárd a hatodik helyet foglalja el, a DVTK a hetediket, a győri gárda pedig a 24. pozíciót tudhatja magáénak.
Akár egyébként egy vereség is belefér a zöld-fehéreknek, ehhez azonban a portugál Uniaónak győznie kellene a spanyol Gernika otthonában. Mivel ebben a négyesben még nyitott minden – egyedül a Girona csoportelsősége a biztos –, a FIBA úgy döntött, a két mérkőzést egy időben kell lejátszani, ezért a megszokott 18 óra helyett 19 órakor kezdődik a találkozónk.

Vezetőedzőnk, Milos Pavlovic így nyilatkozott az esélyekről: „Nagyon erős csapat a Girona, ezt idegenben megtapasztaltuk. Az volt az első meccsem a győri kispadon, nem sikerült igazán jól az a találkozó, de azóta már eltelt egy kis idő, tudtunk közösen dolgozni, úgy fest, elindultunk felfelé. Nem lesz egyszerű dolgunk szerdán, de ha ugyanolyan fegyelmezetten kosárlabdázunk, s úgy védekezünk, mint egy hete a Gernika ellen, akkor van esélyük. A továbbjutásunkhoz összességében kisebb csoda kell, s én nem hiszek a csodában, csak a kemény munkában. Azt pedig folyamatosan végezzük, remélem, a sors ezt honorálja.”

Czank Tímea is bizakodó a találkozó előtt: „Láthatóan sokat fejlődtünk az elmúlt egy hónapban, mióta az új edzővel dolgozunk. Ha csapatként gondolkozunk és játszunk, s ugyanaz a mentalitás jellemez majd bennünket, mint ami az elmúlt pár meccsen, akkor felvehetjük a versenyt a Gironával, s kiharcolhatjuk a továbbjutást.”