Menekülés a győzelembe

Csapatunk csütörtökön a tévéközvetítés miatt a szokottnál egy órával korábban, 17 órakor fogadja az Európa-kupa J csoportjának 4. fordulójában a francia Saint-Amand együttesét fogadja. Három héttel ezelőtt Franciaországban 77-70-re győztek a házigazdák, akik aztán két szoros meccset vesztettek idegenben. Jelen pillanatban a csoport úgy áll, hogy a belga Namur három győzelemmel vezeti a négyest, mögötte a másik három csapat – a két gárda mellett a szintén francia Nantes Reze a kvartett tagja – egyaránt egy győzelemmel és két vereséggel áll. Mindez azt jelenti tehát, hogy a győztes lépéselőnybe kerül riválisával szemben.

Fűzy András társadalmi elnök nemes egyszerűséggel a többek között Sylvester Stallone nevével fémjelzett film címéhez hasonlította a meccs fontosságát, azaz menekülés a győzelembe.

Völgyi Péter vezetőedző először az első meccs tapasztalatairól beszélt: „Van törleszteni valónk ellenfelükkel szemben, mert bár jól kezdtünk kint, de a hárompontosokkal a szünetre feljöttek, a harmadik negyedben pedig el is léptek tőlünk. A végén pontosabb támadójátékkal és jobb büntetőzéssel lehetett volna még szorosabb a vége, akár fordíthattunk is volna, de ez nem jött össze.”

Hogy mi kell a sikerhez, arról a következőket mondta az edzőnk: „Leginkább a külső dobásokat kell megakadályoznunk. A Namur is hasonló fegyverrel élt, ellenük ez jól megoldottuk, a védekezés más területén hibáztunk. Elsősorban a kettő-kettő elleni védekezésben kell javulnunk. A lányok egyébként tudatában vannak a találkozó fontosságának, bízom benne, egységesen játszva sikerül hazai pályán győznünk.”

Völgyi Péter hozzátette: a csoport rendkívül kiegyensúlyozott, a négy csapat tudása nagyon közel van egymáshoz, apróságok döntenek, így a hazai pálya előnyét mindenképpen ki kell használni.

Cseh játékosunk, Kamila Sztepanova francia bajnokként érkezett hozzánk: „Ismerem az ellenfelet, a francia csapatokhoz hasonlóan erőteljes kosárlabdát játszik, ha fel tudjuk velük venni a versenyt, akkor nyerhetünk.”

A válogatottba is behívott Varga Zsófia szerint is a védekezés lesz a kulcs: „Fáraszt időszak végére érünk lassan, a PEAC elleni siker nagyon jót tett a lelkeknek. Azon a meccsen védekezésben voltunk jobbak, erre most is szükség lesz, ha sikerrel akarjuk venni az akadályt. Márpedig ez a célunk. Jó lenne kedvezőbb pozícióból várni a folytatást a jövő héten kezdődő kéthetes válogatott szünet után.”